Deze cursus is verlopen

PROFclass module 1 - De eigen praktijk

PROFclass, voor de ondernemende huisarts Praktijkmanagement – Regievoeren - Ondernemen Voelt u zich een prima huisarts, maar twijfelt u aan uw vaardigheden om de praktijk goed te managen? Bent u onlangs gestart met een praktijk, overweegt u op korte termijn een praktijkstart of heeft u managementtaken in de praktijk waar u werkt? PROFclass begeleidt u stap voor stap bij het leren managen van de praktijk en bij het opbouwen van een succesvol...

1290
32 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1290
Opmerking :€ 1290 voor LHV-leden € 1550 voor niet LHV-leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
21 Sep 2017
20 Sep 2018
32 Punten
ABC1
Huisarts
21 Sep 2017
20 Sep 2018
32 Punten
ABC1
Physician Assistant
21 Sep 2017
20 Sep 2018
32 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
21 Sep 2017
20 Sep 2018
32 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Organisatie en financiering 60 %
Omschrijving

Omschrijving

PROFclass© is een post-specialistische opleiding op het gebied van praktijkmanagement, regievoering en ondernemerschap voor huisartsen, die hun management- en organisatievaardigheden willen ontwikkelen, verdiepen of verbreden.

 

PROFclass© is complementair aan het onderwijs over praktijkmanagement binnen de huisartsopleiding en biedt daarmee een doorlopende leerlijn voor zowel recent afgestudeerde huisartsen als gevestigde huisartsen.

 

PROFclass© wordt ontwikkeld door inhoudelijke experts, onder verantwoordelijkheid van LHV, NHG, Huisartsopleiding Nederland en SBOH. De opleiding draagt bij aan de vorming van ondernemende huisartsen, die fungeren als regisseur in de eerste lijn, die een gedegen gesprekspartner zijn voor andere actoren in de gezondheidszorg en die in staat zijn om een proactieve rol te spelen bij de veranderingen in het zorgveld.

Inleiding

PROFclass, voor de ondernemende huisarts


Praktijkmanagement – Regievoeren - Ondernemen

Voelt u zich een prima huisarts, maar twijfelt u aan uw vaardigheden om de praktijk goed te managen? Bent u onlangs gestart met een praktijk, overweegt u op korte termijn een praktijkstart of heeft u managementtaken in de praktijk waar u werkt? PROFclass begeleidt u stap voor stap bij het leren managen van de praktijk en bij het opbouwen van een succesvolle huisartsenpraktijk.


PROFclass is een post-specialistische opleiding, opgebouwd uit twee modules die samen of afzonderlijk gevolgd kunnen worden. In module 1 staat het managen en opbouwen van de praktijk staat centraal. In module 2 is het samenwerken in de wijk het leidende thema. PROFclass sluit aan op de bekende LHV-cursussen Praktijkmanagement en Praktijkstart, die vooral gericht zijn op kennisoverdracht. PROFclass gaat een stap verder met het toepassen van verworven kennis in de praktijk. Actief aan de slag dus! Binnen het onderwijs wordt gebruik gemaakt van moderne onderwijsmethodieken zoals blended learning, e-learning en serious gaming.


In PROFclass module 1 (4 onderwijsdagen) staat de praktijk centraal. U werkt in deze module aan uw ondernemingsplan. Aan het eind van de module heeft u een praktisch ondernemingsplan, uw 'spoorboekje' voor uw praktijk of bij uw praktijkstart. Naast een praktijkvisie, ondernemingsplan, jaarplannen en analyse van de praktijkpopulatie komen ook de praktijkorganisatie en kwaliteitsbeleid aan bod. U leert over medisch leiderschap in de praktijk, personeelsbeleid en de financiële en juridische kanten van praktijkstart en praktijkvoering (de inkomsten en uitgaven van een huisartsenpraktijk, jaarrekening, begroting en risicoanalyse en het calculeren van investeringen bij introductie nieuw zorgproduct). In module 1 wordt als leermiddel ook een serious game gespeeld, die samen ontwikkeld is met het NIVEL. Met deze game oefent u op basis van scenario's in een levensechte en uitdagende maar veilige leeromgeving in het strategisch management. U krijgt voorbereidingsopdrachten voor elke onderwijsdag en toepassingsopdrachten na afloop daarvan. Deze voorbereidings- en toepassingsopdrachten worden uitgevoerd in de praktijk. U kunt op deze manier de verworven kennis en vaardigheden direct toepassen. 


Een oud-cursist over de PROFclass module 1:

‘De PROFclass is inspirerend en motiverend. De opleiding biedt een mooie kans om je, samen met collega's, op een toegankelijke manier te verdiepen in de verschillende aspecten van het leidinggeven aan een huisartsenpraktijk. De PROFclass haalt de ondernemer in je naar boven!’

Programma

Onderwijsdag 1: Visie en praktijk         9.00 – 19.00 uur

Onderwijsdag 2: Financiën                  9.00 – 17.00 uur

Onderwijsdag 3: Personeelsbeleid       9.00 – 19.00 uur

Onderwijsdag 4: Kwaliteit en fiscaal     9.00 – 19.00 uur


De volgende onderwerpen komen aan bod in module 1:

•      Het opstellen van een praktijkvisie

•      Het werken met een ondernemingsplan en jaarplannen

•      Het analyseren van de praktijkpopulatie

•      Het analyseren en verbeteren van de praktijkorganisatie, kwaliteitsbeleid

•      Medisch leiderschap in de eigen praktijk

•      Personeelsbeleid

•      De inkomsten en uitgaven van een huisartsenpraktijk

•      Jaarrekening, begroting en risicoanalyse

•      Calculeren investeringen bij introductie nieuw zorgproduct

•      Juridische en fiscale aspecten bij de praktijkstart

Leerdoelen

  • de benodigde kennis en vaardigheden voor een succesvolle praktijkstart
  • een persoonlijke visie op de eigen praktijk
  • persoonlijk leiderschap om succesvol leiding te geven aan een praktijkteam
  • een ondernemingsplan voor de eigen praktijk

Stichting PROFclass

info@profclass.nl
750, Orteliuslaan, Utrecht, 3528BB