Deze cursus is verlopen

De (zich)zelf coachende huisarts

U krijgt inzicht in de impact van een coachende basishouding en u krijgt concrete coachvaardigheden aangereikt. U reflecteert op eigen functioneren en wordt uitgedaagd om na te denken hoe u het vak als huisarts wilt invullen. Daarnaast leert u het zelfoplossend vermogen van uw patiënt, uw medewerker en uw collega aan te spreken. Ook op aanvraag: in company Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op...

600
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 600
Opmerking :LHV-leden 325 euro Niet-leden 600 euro aios 200 euro
Kortingen
€ 275
Alleen voor leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Huisarts
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
3 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Organisatie en financiering 60 %
Omschrijving

Omschrijving

De huisartsenpraktijk wordt steeds hectischer door een toename van het aantal taken en meer samenwerking met andere zorgverleners in grotere teams. Dat is voor velen leuk en uitdagend, maar brengt ook risico’s met zich mee. Want hebt u nog voldoende het gevoel dat u zelf de touwtjes in handen hebt en uw eigen keuzes kunt maken? Het verliezen van de passie voor het vak en burn-out ligt op de loer. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat de huisarts van nu in staat is om zichzelf te coachen. En dat is precies waar deze nascholing u bij helpt. U krijgt inzicht in de impact van een coachende basishouding en krijgt concrete coachvaardigheden aangereikt.

Binnen deze ervaringsgerichte workshop luistert u niet alleen, maar doet u mee. U leert en lacht én.. u komt daadwerkelijk in actie. Steeds wordt theorie gevolgd door oefenen, reflecteren op de ervaring en bespreken hoe dit direct binnen de praktijk van alledag kan worden gebruikt. Voor uzelf en voor anderen. Daarbij wordt u uitgedaagd om gesprekken niet ‘slechts’ zittend te doen. Het bewegen en het gebruiken van ‘het lijf’ opent nieuwe inzichten. Naast ratio dus ook voelen.


Vanwege het direct oefenen met en het reflecteren op de aangeboden leerstof wordt het leerproces versneld. De nieuwe inzichten en vaardigheden kunt u de volgende dag binnen uw eigen praktijk toepassen. En om de transitie naar de praktijk te ondersteunen, wordt 1 tot 2 maanden na afloop van de workshop met elke deelnemer individueel een coachgesprek gevoerd (telefonisch).


U krijgt nieuwe inzichten die het werk leuker en minder stressvol maken. En die u bovendien direct kunt toepassen in uw communicatie met patiënten en collega's. Met de aangereikte technieken en manier van werken kan een 'spel' ontstaan tussen hen en u, waarbij u hen uitdaagt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie en daarvoor oplossingen te bedenken. Maar ook om te komen tot een keuze en deze zelf te realiseren. Met andere woorden, in plaats vanuit uw rol als 'oordelende' expert leert u juist veel meer vanuit nieuwsgierigheid te kijken en te luisteren naar de ander en van daaruit zijn/haar potentieel en verandervermogen aan te spreken.


Trainers:

Marco Buschman is allround management- en organisatieadviseur. Hij ondersteunt zowel teams als individuen bij strategische vraagstukken en het (door)ontwikkelen van mens en organisatie. Hij is internationaal gecertificeerd als (team)coach en naast zijn werk binnen Buschman Consultancy werkzaam als trainer en consultant voor het Amerikaanse bureau The Coaches Training Institute.

Monique Beerens  is na een studie bedrijfskunde aan de Hogere Hotelschool in Den Haag en vervolgstudie Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam jaren werkzaam geweest in HR managementfuncties en als HR consultant in profit en non-profit organisaties. Ze is een ervaren HR professional, organisatieadviseur en coach. Zij begeleidt en ondersteunt leidinggevenden en teams op het gebied van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling.

Inleiding

U krijgt inzicht in de impact van een coachende basishouding en u krijgt concrete coachvaardigheden aangereikt. U reflecteert op eigen functioneren en wordt uitgedaagd om na te denken hoe u het vak als huisarts wilt invullen. Daarnaast leert u het zelfoplossend vermogen van uw patiënt, uw medewerker en uw collega aan te spreken.


Ook op aanvraag: in company

Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Programma

Enkele thema’s die in de workshop de revue passeren:

  • Wat is uw droom/ambitie?
  • Wat is de kracht van het luisteren op drie niveaus?
  • Welke waarden drijven u?

Leerdoelen

  • U krijgt inzicht in wat coaching is en hoe deze werkwijze bijdraagt aan uw effectiviteit naar patiënten, medewerkers en collega's.
  • U leert enkele praktische coachvaardigheden waarmee u direct aan de slag kunt.
  • U reflecteert op uw eigen functioneren als huisarts en u wordt uitgedaagd om na te denken hoe u het vak verder wilt invullen.
  • U leert verandering van binnenuit te stimuleren door onder andere te praten over dromen, ambities en persoonlijke waarden.
  • In plaats van te oordelen vanuit een expertrol ontdekt u wat de kracht is van het toepassen van 70 procent nieuwsgierigheid en 30 procent oordeel.
  • U wordt uitgedaagd om speelsheid de praktijk binnen te brengen en deze energie aan uw bekende 'rol' toe te voegen.


Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL