Deze cursus is verlopen

SM in de praktijk

Algemeen De bijscholingscursus SM in de Praktijk bestaat uit vijf uur video colleges en vijf uur zelfstudie met toetsing. Uitgangspunt Hoewel zo'n 10 procent van de bevolking wel eens met een vorm van kinky seks bezig is, blijkt uit onderzoek dat er onder hulpverleners een hoop misverstanden bestaan. Deze misverstanden en gebrek aan kennis resulteren er in dat veel patiënten hun bijzondere voorkeuren verborgen houden voor hun hulpverleners,...

60
6 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 60
Opmerking :15 voor studenten

Beroepen

Anesthesioloog
02 Dec 2016
01 Dec 2018
6 Punten
ABAN-C2
Arts klinische chemie
02 Dec 2016
01 Dec 2018
6 Punten
ABAN-C2
Arts nucleaire geneeskunde
02 Dec 2016
01 Dec 2018
6 Punten
ABAN-C2
Arts voor verstandelijk gehandicapten
02 Dec 2016
01 Dec 2018
6 Punten
ABC1
Artsen | Mondziekten en kaakchirurgie (kaakchirurg)
02 Dec 2016
01 Dec 2018
6 Punten
ABAN-C2

Competenties

Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Algemeen

De bijscholingscursus SM in de Praktijk bestaat uit vijf uur video colleges en vijf uur zelfstudie met toetsing.

Uitgangspunt

Hoewel zo'n 10 procent van de bevolking wel eens met een vorm van kinky seks bezig is, blijkt uit onderzoek dat er onder hulpverleners een hoop misverstanden bestaan. Deze misverstanden en gebrek aan kennis resulteren er in dat veel patiënten hun bijzondere voorkeuren verborgen houden voor hun hulpverleners, ook wanneer deze wel relevant is voor hun problemen. Zo liegen ze bijvoorbeeld over de oorzaak van een lichamelijke klacht, houden in relatietherapie de SM-zijde van hun relatie verborgen of durven na een plezierig SM spel niet naar de huisarts voor een uitstrijkje, uit angst voor negatieve reacties op de blauwe plekken. Patiënten die uit komen voor hun SM interesse rapporteren dat hun hulpverlener ervan schrikt, geen adequate hulp kan bieden of de voorkeur onnodig pathologiseert. Zorgverleners hebben gewoonlijk geen expliciet negatieve oordelen over SM. In plaats daarvan geven zij aan dat ze kennis missen, er onbekend mee zijn of er soms van schrikken.

 

In de afgelopen decennia is er veel gedegen onderzoek gedaan naar SM. Met name vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is de hoeveelheid kennis in omvang toegenomen en is het inzicht in passende hulpverlening in het geval van bijzondere seksuele voorkeuren rap ontwikkeld. In deze bijscholingscursus wordt de cursist bekend gemaakt met de wetenschappelijke kennis op het gebied van SM. We besteden aandacht aan het soort aanmeldingsklachten die typisch zijn voor deze patiëntengroep en hoe deze het best behandeld kunnen worden. De cursist leert onderscheid te maken tussen gezond en ongezond seksueel gedrag, wordt bekend gemaakt met de belevingswereld van SM-ers en zal na afloop een goed beeld hebben van de SM wereld in Nederland.

Bij SM denken we snel aan gevaarlijke zwepen, SM kelders en in leer gestoken beoefenaars. Maar bij SM moeten we ook denken aan de mensen die we dagelijks in de praktijk tegen komen. De mate waarin patiënten zich veilig voelen open te zijn is van invloed op de kwaliteit van de zorg. Daarnaast kunnen SM wensen als problematisch ervaren worden, kan de patiënt last hebben van negatieve gevoelens over de voorkeuren en kan er zelfs sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. Een professionele houding, voldoende kennis en een genuanceerde kijk op seksuele diversiteit zijn nodig om deze kinky patiënten adequate zorg te bieden.

 

Bijzonder aan de cursus SM in de Praktijk is dat SM-ers zelf veel aan het woord komen. Vanuit SM-ers in Nederland is al vele jaren vraag naar hulpverleners die op de hoogte zijn van bijzondere seksuele voorkeuren. In interviews vertellen zij hoe zij hun seksualiteit beleven, welke problemen zij zoal tegenkomen en wat ze van hun hulpverleners wensen en verwachten. Na afloop kan de cursist aan patiënten een veilige omgeving bieden waarin zij zich welkom voelen eerlijk te zijn over hun voorkeuren.

Doel en methode

Na afloop van de cursus is de cursist bekend met de huidige stand van zaken in het onderzoek naar SM. De cursist is daarnaast bekend met de gebruiken en vocabulaire binnen de SM 'scene' en kan aansluiten bij de belevingswereld van een kinky patiënt. De cursist is in staat professioneel en gepast te reageren op het 'uit de kast komen' van een SM-er, samen met de patiënt vast te stellen wat de hulpvraag is en adequate hulp te bieden bij SM-gerelateerde problemen.

Werkwijze

De cursisten volgen in drie weken online het cursusprogramma. De colleges en het overige videomateriaal kan bekeken worden wanneer het de cursist uit komt, er is echter wel een deadline per week. Ieder cursus onderdeel start met een bespreking van de vakliteratuur. Daarnaast wordt er meestal een filmopname aangeboden van SM-ers zelf. De cursisten stellen in het eerste cursus-onderdeel&

Programma

Accreditatie Periode: 2-12-2016 t/m 1-12-2018

Forta Opleidingen

info@fortaopleidingen.nl
25, Kruisplein, F, Rotterdam, 3014DB