Deze cursus is verlopen

Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE) - e-learning

Obstetrie

De Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE, ofwel bloedonderzoek zwangeren) is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij een zwangere vrouw bloedonderzoek aangeboden krijgt in het eerste verloskundig consult (bij voorkeur vóór week 13 van de zwangerschap). Het bloed van zwangere vrouwen wordt gescreend op hepatitis B, syfilis, hiv, bloedgroepen en bloedgroepantistoffen. De screening is erop gericht een aantal...

Gratis
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 Apr 2016
12 Apr 2018
1 Punten
ABC1
Huisarts
13 Apr 2016
12 Apr 2018
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
13 Apr 2016
12 Apr 2018
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
13 Apr 2016
12 Apr 2018
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

De Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE, ofwel bloedonderzoek zwangeren) is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij een zwangere vrouw bloedonderzoek aangeboden krijgt in het eerste verloskundig consult (bij voorkeur vóór week 13 van de zwangerschap). Het bloed van zwangere vrouwen wordt gescreend op hepatitis B, syfilis, hiv, bloedgroepen en bloedgroepantistoffen. De screening is erop gericht een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen. Afhankelijk van de uitslagen van het bloedonderzoek vinden in het kader van het PSIE programma verschillende vervolgacties plaats.


Het bevolkingsonderzoek PSIE is een screeningsprogramma dat volledig is geïntegreerd in het zorgaanbod van verloskundig zorgverleners. Veel zorgverleners zullen zich nauwelijks realiseren dat hier sprake is van een bevolkingsonderzoek. Een bevolkingsonderzoek onderscheidt zich van de reguliere zorg op een aantal punten.

Cursisten hebben na het volgen van de e-learning kennis van de doelstelling, achtergrond en geschiedenis van het bevolkingsonderzoek PSIE, de juiste uitvoering van de screening, informed consent procedures, registratie van gegevens, en uitslagen en vervolgacties.


 

Programma

Inhoud van de e-learning

De e-learning bestaat uit zes hoofdstukken en een afsluitende toets. Het doorlopen van de e-learning kost ongeveer 1 uur.

Hoofdstuk 1 (Het bevolkingsonderzoek PSIE) geeft een korte introductie op de doelstelling, achtergrond en geschiedenis van het bevolkingsonderzoek PSIE. Hoe is dit bevolkingsonderzoek tot stand gekomen en op welke manier heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld?

Doorlooptijd: ongeveer 10 minuten

Hoofdstuk 2 (Samen voor gezondheid en kwaliteit) richt zich op de gezamenlijke inspanningen van professional en de betrokken organisaties ten behoeve van een goede uitvoering van de PSIE.

Doorlooptijd: ongeveer 10 minuten

Hoofdstuk 3 (Informeren van de zwangere) geeft inzicht in de belangrijke aandachtspunten van de PSIE in de eerste fase van het bevolkingsonderzoek: welke informatie moet de zwangere krijgen en hoe geeft zij toestemming?

Doorlooptijd: ongeveer 8 minuten

Hoofdstuk 4 (Bloedafname en registratie gegevens) richt zich op het belang van het registratieproces van de PSIE en geeft daarbij relevante verbeterpunten voor de verloskundig zorgverlener.

Doorlooptijd: ongeveer 8 minuten


Hoofdstuk 5 (Screening op infectieziekten) beschrijft het vervolgtraject dat de zwangere doorloopt wanneer de uitslag van de PSIE aantoont dat er sprake is van een infectieziekte. De rol en verantwoordelijkheden van de verloskundig zorgverlener in het kader van het bevolkingsonderzoek worden toegelicht.

Doorlooptijd: ongeveer 8 minuten

Hoofdstuk 6 (Screening op erytrocytenimmunisatie) beschrijft het vervolgtraject dat de zwangere doorloopt wanneer de uitslag van de PSIE aantoont dat er sprake is van (een risico op) erytrocytenimmunisatie. De rol en verantwoordelijkheden van de verloskundig zorgverlener in het kader van het bevolkingsonderzoek worden toegelicht.

Doorlooptijd: ongeveer 10 minuten

Bonusmateriaal: de ‘Bronnen’ in de e-learning bevat een verwijzing naar twee presentaties uit maart/april 2011. De presentaties zijn gegeven in het kader van door het RIVM georganiseerde scholingsbijeenkomsten over de preventie van zwangerschapsimmunisatie. Het onderwerp van deze presentaties is nog steeds actueel. In de eindtoets zijn geen vragen opgenomen over deze presentaties.

  • Presentatie: Erytrocytenimmunisatie tijdens de zwangerschap.
  • Mw. Drs. M.A.M. Overbeeke, consulent, Sanquin Diagnostiek, Amsterdam
  • Duur presentatie: 16 minuten
  • Presentatie: Behandeling van hemolytische ziekte van de foetus of pasgeborene.
  • Dr. D. Oepkes, gynaecoloog perinatoloog, LUMC Leiden
  • Duur presentatie: 40 minuten