Direct werkende orale anticoagulantia in de eerste lijn (DOAC's)

CirculatoriusBloed/Organen

Deze cursus geeft u inzicht in de toepassing van de DOAC's in de praktijk. De cursus gaat in op de stollingscascade, hoe de VKA’s daarop ingrijpen en het verschil met de DOAC's. Aansluitend volgen 4 hoofdstukken over de 4 in Nederland geregistreerde DOAC's (apibaxan, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban). Ook gaat de cursus in op de voor huisartsen relevante praktische kanten van de DOAC's. Onderwerpen die daarbij onder andere aan bod komen,...

Gratis
3 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 9,95 (incl. BTW).

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Huisarts
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Met de e-learning 'Direct werkende orale anticoagulantia in de eerste lijn' leren (huis)artsen en (openbaar) apothekers de belangrijkste zaken rondom de toepassing van direct werkende orale anticoagulantia in de dagelijkse praktijk.

In deze cursus maakt u kennis met de direct werkende orale anticoagulantia (DOAC's). De cursus begint met een beknopte  inleiding op de hemostase, de werking van vitamine K-antagonisten en andere geneesmiddelen die toegepast worden bij de preventie en behandeling van trombo-embolische aandoeningen. Aansluitend leert u van elke individuele DOAC de belangrijkste aspecten betreffende indicaties, doseringen, metabolisatie, aanpassing van doseringen, interacties en contra-indicaties. Daarnaast leert u waar u rekening mee moet houden bij het voorschrijven en afleveren van de DOAC's. Ook doet u kennis op over onder andere het overschakelen van vitamine K-antagonisten naar DOAC's en vice versa, veel voorkomende bijwerkingen en hoe te handelen indien een DOAC-gebruiker een operatieve ingreep moet ondergaan.

Na afronding van deze cursus beschikt u over de basiskennis nodig voor het in de praktijk toepassen van de direct werkende orale anticoagulantia bij uw patiënten. U bent op de hoogte van de belangrijkste aandachtspunten, de plaats van DOAC's in de richtlijnen en de positie van DOAC's ten opzichte van de vitamine K-antagonisten.

Inleiding

Deze cursus geeft u inzicht in de toepassing van de DOAC's in de praktijk. De cursus gaat in op de stollingscascade, hoe de VKA’s daarop ingrijpen en het verschil met de DOAC's. Aansluitend volgen 4 hoofdstukken over de 4 in Nederland geregistreerde DOAC's (apibaxan, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban). Ook gaat de cursus in op de voor huisartsen relevante praktische kanten van de DOAC's. Onderwerpen die daarbij onder andere aan bod komen, zijn de indicaties, verschillen in dosering, dosisaanpassingen bij verminderde nierfunctie en de aandachtspunten van belang voor het in de praktijk toepassen van DOAC's, interacties en contra-indicaties.

Programma

Duur: 3 uur.

De cursus sluit af met een digitale eindtoets.

Deze cursus is per mei 2017 volledig gereviseerd. De actuele ontwikkelingen op het gebied van DOAC's gaan zeer snel. Periodiek verwerken we deze ontwikkelingen in de e-learningcursus. 

Leerdoelen

  • in het kort de stollingscascade beschrijven
  • het werkingsmechanisme/aangrijpingspunt van de VKA’s en DOAC's benoemen
  • de voor- en nadelen van DOAC’s ten opzichte van de VKA’s benoemen
  • aangeven wanneer en hoe te switchen tussen VKA’s en DOAC’s
  • de indicaties en de verschillen daarin van de afzonderlijke DOAC’s benoemen
  • DOAC’s in de praktijk voorschrijven met aandacht voor dosering en behandelduur
  • bepalen wanneer de dosering van een DOAC aangepast moet worden
  • de belangrijkste aandachtspunten uit de NHG-Standaarden Atriumfibrilleren (2013), Diepe veneuze trombose en longembolie (2015) en het NHG-Standpunt Anticoagulantia (2016) voor het toepassen van DOAC's in de huisartsenpraktijk benoemen
  • omgaan met de praktische aspecten van DOAC gebruik in de praktijk, zoals beleid bij bloedingen, vergeten doseringen e.d.

Instituut Verantwoord Medicijngebruik

info@ivm.nl
0888800400
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV