Deze cursus is verlopen

Blended basiscursus cognitieve gedragstherapie volwassenen

cognitieve gedragstherapieCGTVGCt

Zet de eerste stap in jouw opleidingstraject tot VGCt cognitief gedragstherapeut

24 mei 2024
09:00 - 17:00
2850
30-202 Punten
Online
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 2850
Inclusief : Toegang tot de online leeromgeving van PAO, uitgebalanceerde mix van klassikaal, online en informeel leren (blended learning) en geaccrediteerd certificaat

Datum en locatie

24 mei 2024
09:00
24 jan. 2025
17:00
Online

Beroepen

Cognitief gedragstherapeut
100 Punten
VGCt
Gedragstherapeut
100 Punten
VGCt
Gezondheidszorgpsycholoog
93 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
93 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
93 Punten
FGzPt

Sprekers

Marloes van Heusden – van Iperen

PAO docent
Sinds 2008 is Marloes werkzaam als psycholoog en heeft zij ruime werkervaring opgedaan binnen de Generalistische Basis GGZ, de Specialistische GGZ en de ouderenzorg. In 2020 is Marloes gestart met haar eigen praktijk, waar cliënten worden ontvangen in een spreekkamer die net even anders is, te weten buiten. Naast haar werkzaamheden als behandelaar is zij werkzaam als supervisor (o.a. VGCt, GZ-opleiding), WZD functionaris binnen de ouderenzorg en is zij (hoofd-)docent van de module psychopathologie bij ouderen in het kader van de GZ-opleiding. “Nadat ik in 2019 in contact ben gekomen met twee enthousiaste GZ-psychologen die veel inspiratie putten uit de natuur, hun werk en de kleine dingen die hen blij maken, heb ik het roer in mijn werk omgegooid. Na de opleiding tot Buitenpsycholoog ben ik met cliënten gaan doen wat ik hen normaliter enkel adviseerde. Ik ben naar buiten gegaan, de natuur in en in beweging gekomen. Op deze wijze wordt therapie een beleving voor cliënt en therapeut. Ik hecht veel waarde aan ervaringsgericht leren en neem dit mee in mijn werkzaamheden als supervisor en docent.”

Lucie Stökl

PAO docent
Lucie is registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg, GZ-Psycholoog (Regie behandelaar), Eerstelijnspsycholoog NIP, Cognitief gedragstherapeut en EMDR – Psychotraumatherapeut. Lucie is tevens supervisor voor de VGCT. Lucie is praktijkhouder van psychologenbollenstreek.nl; een praktijk de voor cognitieve gedragstherapie, schema therapie en EMDR. Zij houdt zich hierin voornamelijk bezig met schema-therapie, EMDR, levensvraagstukken, verwerkingen van verleden / nare situaties, opvoedingsvraagstukken, pubers en omgaan met stress.

Lonneke Looije

Onderwijskundig adviseur en programmamanager
Na het afronden van de Academische Pabo (ALPO) heb ik een paar jaar als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. Hier kon ik mijn kennis van Pedagogische Wetenschappen koppelen met de praktische en didactische kant van het lesgeven. Met de wens om door te studeren en mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen ben ik gestart met mijn master Onderwijswetenschappen. Ook in mijn werk als als recruiter kreeg ik veel te maken met loopbaan- en professionaliseringsvraagstukken. Hierdoor werd mijn interesse in nascholing, ‘een leven lang leren’ en learning en development gewekt. De missie en de visie van PAO Psychologie sluit naadloos aan op mijn wens om mijn vaardigheden en expertise als onderwijskundige te ontwikkelen. Een plek waar samen wordt gewerkt met professionals die naast het lesgeven zelf in de praktijk werken. Waar vanuit een onderwijskundige visie iedere dag wordt gekeken naar (digitale) mogelijkheden om het onderwijs nog effectiever te maken. En waar aandacht en energie wordt gegeven aan het formuleren van een uitgebreid en gegrond opleidingsadvies. Hier kom ik, met mijn nieuwsgierige karakter, iedere dag in contact met collega’s, partners en professionals die ook altijd willen blijven leren.” Wil jij ook docent worden bij PAO en samen met mij een cursus ontwikkelen? Mail mij dan. Heb jij juist interesse in het volgen van een cursus op het gebied van professionele vaardigheden, Cognitieve Gedragstherapie of Schematherapie, ook dan help ik je graag verder.

Doelen

Na afloop van deze cursus:

heb je inzicht en basisvaardigheden in de cognitief-gedragstherapeutische denk- en werkwijze;
kun je het cognitief gedragstherapeutisch proces toepassen;
kun je leermodellen toepassen in de praktijk;
kun je holistische theorieën, functieanalyses, betekenisanalyses, behandelplannen en interventiestrategieën ontwerpen;
kun je op grond van beschrijvende en verklarende diagnostiek vaststellen wat er aan de hand is bij een cliënt;
kun je op grond van diagnostiek en indicatiestelling een individueel behandelplan opstellen, een behandeling uitvoeren, evalueren en afsluiten;
kun je vaststellen welk behandelprogramma, op grond van wetenschappelijke inzichten, voor de cliënt het meest aangewezen is;
kun je een adequate werkrelatie opzetten en onderhouden en waar nodig het systeem daarbij betrekken;
kun je zelfstandig (basale) cognitieve gedragstherapie uitvoeren onder supervisie.
Omschrijving

In deze blended basiscursus CGt maak je op zowel theoretisch als praktisch niveau kennis met de denk- en werkwijze die wordt toegepast binnen de cognitieve gedragstherapie. Door klassikale en online componenten heb je minder cursusdagen en meer online elementen, en dus evenveel punten.


Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve methode voor de behandeling van een breed scala aan psychische klachten en gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. De nadruk ligt hierbij op het veranderen van de manier van denken bij mensen die met een emotioneel probleem zitten en hoe dit zijn weerklank vindt in hun handelen.


Deze basiscursus bestaat uit een inleidend deel en een verdiepingsdeel, waarbij het gedragstherapeutisch proces de rode vormt. In het inleidende deel maak je (nader) kennis met de cognitieve gedragstherapie en komen vooral de geschiedenis van de cognitieve gedragstherapie, inleiding in de leerprincipes en inleiding in het gedragstherapeutisch proces aan de orde. Zo leer je de vertaalslag te maken van leerprincipes en andere theoretische concepten naar de eigen werkpraktijk. Qua handelingen oefen je met het opzetten van een holistische theorie, functie- en betekenisanalyses en het opstellen van een verantwoord behandelplan.


In het verdiepingsdeel ligt de nadruk op verdieping in de leerprincipes en het gedragstherapeutische proces en op de cognitief gedragstherapeutische interventies en technieken. Je gaat aan de slag met cognitieve en protocollaire behandelingen bij angststoornissen, stemmingsstoornissen en relatieproblemen. De vaardigheden die we in het verdiepingsdeel behandelen en oefenen, zoals het uitvoeren van specifieke interventies, staan in dienst van het verantwoord uitvoeren van het behandelplan.


Deze basiscursus is toegespitst op de diagnostiek en behandeling van stoornissen bij volwassenen (en ouderen). Dit doen we echter vanuit algemene principes en technieken. Hierdoor kan een groot deel van het geleerde ook worden toegepast op kinderen en jeugdigen. Werk je (vooral) met (jonge) kinderen en jeugdigen of met cliënten met een (licht) verstandelijke beperking, kijk dan eens bij onze blended basiscursus Cognitieve Gedragstherapie voor volwassenen, kind en jeugd. 


Ontworpen volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) voldoet onze cursus zowel inhoudelijk als uitvoerend aan alle eisen voor jouw registratie als CGt’er. 


PAO Psychologie

info@pao.nl
0854879310
41, Keurenplein, A163, Amsterdam, 1069CD