Training Besturen medische staf in een ggz-instelling

ggzbestuurbesturenstafbestuurder

Geef professioneel invulling aan uw rol als stafbestuurder in de ggz.

05 jun. 2024
09:30 - 16:15
1650
12 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1650

Datum en locatie

05 jun. 2024
09:30
06 jun. 2024
16:15
Amsterdamseweg 505, 6816VK, Arnhem
27 nov. 2024
09:30
28 nov. 2024
16:15
Amsterdamseweg 505, 6816VK, Arnhem

Beroepen

Anesthesioloog
12 Punten
ABAN
Apotheker
12 Punten
ZA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
12 Punten
ZA
Arts
12 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
12 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Organisatie en financiering 40 %

Doelen

de deelnemers hebben inzicht in ontwikkelingen binnen de ggz-branche en de gevolgen voor ggz-instellingen en daarbinnen de medische staf
de deelnemers zien het belang van het opstellen van een beleidsplan voor de medische staf en hebben een beeld bij de concrete beleidsontwikkelingen die hierin een plek zouden kunnen
de deelnemers zien het belang van samenwerken en leiderschap tonen vanuit een (bestuur van een) medische staf, zowel met resp. richting de raad van bestuur als met resp. richting de achterban
de deelnemers hebben inzicht in het belang van het vormgeven van een evenwichtig bestuur medische staf, het benodigde mandaat en het creëren van vertrouwen en draagvlak bij de achterban
de deelnemers hebben kennis van de financiële besturingscyclus van een GGZ-instelling
de deelnemers overzien de complexiteit van de diverse financieringsvormen en financiers van GGZ-instellingen
de deelnemers hebben inzicht in de rol en werking van belangen, mede aan de hand van casuïstiek ingebracht door de docent(en) en de eigen casuïstiek
de deelnemers hebben inzicht in de concepten beïnvloeden en onderhandelen
Omschrijving

De training Besturen medische staf in een ggz-instelling geeft in twee dagen inzicht in jouw rol en taken als stafbestuurder in een ggz-instelling. Er is aandacht voor praktische kennis en vaardigheden om op een professionele wijze invulling te geven aan deze bestuursfunctie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: de organisatie en werking van de medische staf, beleid en bestuur, samenwerken met de raad van bestuur en de achterban, financiële besturing van de instelling, oefenen van vaardigheden zoals omgaan met belangentegenstellingen, weerstand en bezwaren, overtuigen en onderhandelen. 


De training is geschikt voor zowel startende als ervaren stafbestuurders in de ggz. Bij deelname gaan wij ervan uit dat de medische staf in de instelling in oprichting is of al is opgericht. Is er nog geen concreet initiatief om een medische staf op te richten of werkt je niet in een ggz-instelling? Neem dan eerst contact met ons op via info@academiems.nl om af te stemmen in hoeverre deze training passend is. 


De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • Ontwikkelingen en gevolgen voor jouw staf. Denk daarbij aan invoering van het zorgprestatiemodel, uitstroom van personeel, implementatie van het kwaliteitsstatuut en omgaan met dienstenproblematiek. 
  • Beleid en besturing. Hierbij is ook aandacht voor de rol inrichting van bestuur van de ggz-instelling, de diverse stakeholders en de cyclus van beleidsvorming en sturing. 
  • Samenwerking en leiderschap. De focus ligt op de samenwerking binnen jouw staf en met de raad van bestuur en andere stakeholders, waarbij er aandacht is voor jouw persoonlijke leiderschap hierin. 
  • Beinvloeden en onderhandelen. Zodat je als stafbestuurder de doelen van de staf en die van jouw partners kunt bereiken. 
  • Financiële sturing van een ggz-instelling met een praktische insteek. Inclusief de effecten van het nieuwe zorgprestatiemodel. 


Waarom kiezen voor de training Besturen medische staf in een ggz-instelling? 

  • Direct toepasbaar in de praktijk: zowel externe als interne ontwikkelingen en praktische uitdagingen komen uitvoerig en in samenhang aan bod. 
  • Volop ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek en daarmee voor (dilemma’s in) de dagelijkse praktijk. 
  • Intensieve interactie en individuele begeleiding dankzij kleine groep. 
  • Diverse trainers met relevante kennis en ervaring. 
  • De Academie voor medisch specialisten is gespecialiseerd aanbieder en kent de medische praktijk.



Federatie Medische Specialisten