Het syndroom van Sjögren: de rol van de mondzorgverlener

mondzorgsyndroom van Sjögrenziekte van Sjögren

In deze DentTalk webinar bespreekt dr. Derk Jan Jager de kenmerken van Sjögren en de gevolgen voor de mond.

28 mei 2024
20:00 - 21:00
50 - 70
1 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Variabel € 50 - 70

Datum en locatie

28 mei 2024
20:00
21:00
Online

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
1 Punten
KRM
Tandarts
1 Punten
KRT

Sprekers

dr. Derk Jan Jager

Spreker
Omschrijving

Het syndroom van Sjögren (of de ziekte van Sjögren) is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de speeksel- en traanklieren. Na reumatoïde artritis wordt Sjögren beschouwd als de meest voorkomende reumatische auto-immuunziekte en treft vooral vrouwen.

Door aantasting van de speekselklieren door het ontstekingsproces ontstaat er een (gevoel van) droge mond (hyposalivatie en/of xerostomie). Een verandering in de samenstelling van het speeksel of een gebrek aan speeksel verhoogt het cariësrisico, wat resulteert in een aantasting van het gebit met verlies van tanden en kiezen tot gevolg. Door de droge mond hebben deze patiënten al moeite met eten, dat nog verder bemoeilijkt wordt door het vroegtijdig verlies van gebitselementen. Verder hebben zij last van tanderosie, verlies van smaak, schimmelinfecties, moeilijkheden met praten en mondbranden. Dit heeft een sterk negatieve impact op hun kwaliteit van leven. Dergelijke problemen kunnen ook voorkomen bij andere patiënten met drogemondklachten.

In deze DentTalk webinar bespreekt dr. Derk Jan Jager de kenmerken van Sjögren en de gevolgen voor de mond. Tevens leer je hoe achterhaald kan worden of een patiënt last heeft van hyposalivatie of xerostomie en hoe een speekselonderzoek in de praktijk moet worden uitgevoerd. Vervolgens komt aan de orde wat mondzorgverleners kunnen doen om drogemondklachten te verlichten en hoe je de mond van de patiënt zo gezondheid als mogelijk kunt houden. Helaas ontstaan er vaak vroeg of laat grote tandheelkundige problemen. Welke opties zijn er dan nog? Aan de hand van aansprekende casuïstiek worden deze opties besproken.

Prelum Uitgevers

gaia@prelum.nl
355060
37, De Molen, Houten, 3994DA