Deze cursus is verlopen

Oncologie en fysiotherapie in de ziekenhuis setting

oncologiefysiotherapiefysiotherapeutziekenhuiskanker

Na de cursus heeft de ziekenhuisfysiotherapeut voldoende basiskennis om patiënten die een medische behandeling voor kanker (hebben) ondergaan op een adequate wijze te kunnen begeleiden.

15 mei 2024
09:00 - 17:00
570
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 570
Inclusief : verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 55
Alleen voor leden
met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

15 mei 2024
09:00
29 mei 2024
17:00
Papendallaan 3, 6816VD, Arnhem

Beroepen

Fysiotherapeut
12 Punten
KRF

Sprekers

Duncan Leistra MSc

fysiotherapeut, oncologiefysiotherapeut

Marian Oostveen

fysiotherapeut

Theo Ruitenbeek

oncologiefysiotherapeut, oedeemfysiotherapeut

drs. Linda Speijers-van der Plas

internist-oncoloog
Omschrijving

Deze cursus is een basisscholing voor tweede lijns fysiotherapeuten over de fysiotherapeutische begeleiding van patiënten die een medische, in opzet curatieve behandeling in het ziekenhuis (hebben) ondergaan in verband met kanker.


In de cursus ligt de nadruk op het fysiotherapeutisch klinisch redeneren in een oncologische context en de manier waarop generieke fysiotherapeutische vaardigheden kunnen worden ingezet bij oncologische patiënten. Daarnaast wordt ingegaan op de medische achtergrondkennis die nodig is bij het leveren van adequate fysiotherapeutische zorg aan deze patiënten in de ziekenhuissetting.


Op de eerste dag staan de medische aspecten centraal, waarbij met name de invloed van oncologische processen en de medische behandeling (operatie, bestraling, chemotherapie, hormonale therapie en/of targeted therapy) op het fysieke functioneren van mensen wordt belicht. Er wordt dieper ingegaan op gevolgschade ten aanzien van de lichamelijke conditie en de voedingstoestand. Ook worden de rol, positionering en mogelijkheden van de ziekenhuisfysiotherapeut binnen de diverse zorgpaden en multiprofessionele samenwerking besproken.


De tweede dag staat geheel in het teken van de fysiotherapeutische mogelijkheden binnen de begeleiding van oncologische patiënten, zowel in de klinische fase als in de pre- en post-klinische fase. Tevens worden de psychosociale aspecten belicht die een rol spelen bij oncologische patiënten, hoe de ziekenhuisfysiotherapeut zijn begeleiding daarop kan afstemmen en hoe de psychosociale nazorg kan worden vormgegeven. Ook aan de palliatieve fysiotherapeutische zorg wordt op deze dag aandacht besteed.


Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA