Voeding en geneesmiddelen

voedingvoedselgezondheidleefstijlgeneesmiddelengeneesmiddelmedicatiemedicijnenmedicijn

Voeding en geneesmiddelen kunnen elkaar op meerdere manieren beïnvloeden. Enerzijds kan de voedingsstatus, voedingsmiddel of voedingssupplement van invloed zijn op de effectiviteit van een geneesmiddel. Dit kan zich, zowel op farmacokinetisch als farmacodynamisch niveau afspelen. Denk bijvoorbeeld aan interacties met kalium- of eiwitrijke voeding, zuivelproducten, grapefruitsap en kruidensupplementen. Anderzijds kan geneesmiddelgebruik beïnvloeden wat en hoe iemand eet. Geneesmiddelen kunnen effect hebben op de nutriëntenstatus, het gewicht, de eetlust, stofwisseling of spijsvertering. Mogelijke oorzaken zijn een verandering van smaak of reuk, meer of minder zin in eten door bijwerkingen als misselijkheid, droge mond, diarree en obstipatie, of verlaging van de opname van stoffen uit de voeding.

14 nov. 2024
239
6 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 239
Exclusief : 21% BTW

Datum en locatie

14 nov. 2024
09:00
12:45
Daltonlaan 100, 3584BJ, Utrecht

Beroepen

Apotheker
6 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
6 Punten
OA

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 40 %
Communicatie 20 %

Sprekers

Drs. N. (Nina) Hemminga-Janssen

Docent

Doelen

Na afloop van de cursus:

heeft u inzicht bij welke geneesmiddelen alertheid is geboden op veranderingen in de effectiviteit of bijwerkingen door farmacokinetische of farmacodynamische interacties met voeding;
heeft u inzicht bij welke geneesmiddelen er sprake kan zijn van een verstoring van de voedingsstatus;
weet u bij welke geneesmiddelen alertheid is geboden op gezondheidsproblemen door geneesmiddel-geïnduceerde voedingstekorten;
bent u in staat om de bekendste interacties tussen voedsel en geneesmiddelen te herkennen;
kunt u patiënten, mantelzorgers en andere zorgverleners adviseren over het gelijktijdig gebruik van voedingssupplementen en geneesmiddelen.
Omschrijving

Voeding en geneesmiddelen kunnen elkaar op meerdere manieren beïnvloeden. Enerzijds kan de voedingsstatus, voedingsmiddel of voedingssupplement van invloed zijn op de effectiviteit van een geneesmiddel. Dit kan zich, zowel op farmacokinetisch als farmacodynamisch niveau afspelen. Denk bijvoorbeeld aan interacties met kalium- of eiwitrijke voeding, zuivelproducten, grapefruitsap en kruidensupplementen.

Anderzijds kan geneesmiddelgebruik beïnvloeden wat en hoe iemand eet. Geneesmiddelen kunnen effect hebben op de nutriëntenstatus, het gewicht, de eetlust, stofwisseling of spijsvertering. Mogelijke oorzaken zijn een verandering van smaak of reuk, meer of minder zin in eten door bijwerkingen als misselijkheid, droge mond, diarree en obstipatie, of verlaging van de opname van stoffen uit de voeding.

Medicatiebewaking is een standaard onderdeel van de dagelijkse praktijk in de apotheek. Interacties tussen voeding of voedingssupplementen en geneesmiddelen worden hier echter niet in meegenomen. Het bewaken van geneesmiddelinteracties is één van de speerpunten van farmaceutische zorg. Goede kennis hierover is dan ook onontbeerlijk. Daarnaast is het van belang om deze kennis goed over te kunnen dragen aan patiënten en andere zorgverleners.

De nascholing voeding en geneesmiddelen gaat in op de interacties tussen geneesmiddelen en voeding(supplementen) en de deficiënties die kunnen ontstaan bij geneesmiddelgebruik. 

Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

•   de classificatie van voeding-geneesmiddelinteracties;

•   voorbeelden van klinisch relevante voeding-geneesmiddelinteracties met de bijbehorende adviezen voor de praktijk;

•   herkennen van en omgaan met voeding-geneesmiddelinteracties in de praktijk;

•   de praktische interacties tussen voeding en slikproblemen of allergieën; 

•   de samenwerking met patiënten en andere zorgverleners.

Na afloop van deze cursus bent u in staat om de opgedane kennis direct te gebruiken in de dagelijkse praktijk, in een FTO of een ander samenwerkingsoverleg met bijvoorbeeld diëtisten.

Na afloop van de nascholing kunt u het geleerde meteen toepassen in uw eigen praktijk.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Nina Hemminga-Janssen, Apotheker, BCGP

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG